یکی از خوشمزه‌ترین و پرخاصیت‌ترین انواع عسل، عسل یونجه است. یونجه از گیاهان دارویی بسیار محبوب است که در بسیاری از کتب طب سنتی آن را جزو اولین و مهمترین گیاهان دارویی کشف شده توسط انسان معرفی می‌کنند. عسل تهیه شده از گل‌های یونجه، شیرینی ملایمی داشته، بسیار خوشبو و معطر است و سرشار از انواع آنزیم‌های طبیعی، ویتامین‌ها، مواد معدنی و کربوهیدرات‌ها است.


خواص عسل یونجه (طبیعت و فواید درمانی)

عسل یونجه دارای طبعی نسبتا گرم و تر، برگرفته از خواص یونجه است. در طب سنتی از عسل یونجه، به عنوان ملین و خون‌ساز استفاده می‌شود. برخی از خواص عسل یونجه و کاربردهای آن در درمان بیماری ها به شرح زیر است:

عسل یونجه مقوی مغز و اعصاب است و مصرف آن به تقویت حافظه کمک می‌کند.

پیشگیری و کمک به درمان کم‌خونی از مهمترین خواص عسل یونجه است، همچنین این عسل به انعقاد خون کمک کرده، یکی از مواد بند آوردنده خون‌روی در طب سنتی شناخته می‌شود.

به دلیل خاصیت انعقاد خون این عسل، استفاده از آن برای افرادی که به طور مرتب خون دماغ می‌شوند، مفید است و به درمان آن کمک می‌کند.

مصرف عسل یونجه برای بیماران مبتلا به لرزش اندام مفید است.

عسل تولید شده از گیاه یونجه تحلیل برنده ورم‌های بدن است.

فواید درمانی عسل یونجه برای پوست بسیار گسترده بوده و یکی از بهترین عسل‌ها برای استفاده به عنوان ماسک صورت است. رفع تیرگی پوست، تقویت و جوان‌سازی سلول‌های پوستی از مهمترین خواص عسل یونجه برای پوست است و در صورت استفاده‌ مداوم می‌تواند از بروز آکنه جلوگیری کند.

مصرف عسل یونجه برای رفع گرفتگی عروق و پیشگیری از بیماری‌های قلبی و عروقی مفید است.

استفاده از این عسل برای رفع اختلالات عادت ماهیانه خانم‌ها موثر است.

عسل یونجه خاصیت نشاط‌آور داشته و مصرف آن به ایجاد آرامش کمک می‌کند. مصرف این ماده غذایی انرژی‌زا بوده و جایگزین بسیار خوبی برای شکر است.

تقویت استخوان‌ها، بهبود رشد کودکان و کمک به پیشگیری و درمان راشیتیسم از دیگر خواص عسل یونجه است.

درمان سرفه و ناراحتی‌های گلو از فواید درمانی و خواص عسل یونجه است.

همانند خواص عسل گشنیز و خواص عسل آویشن، تقویت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از بروز سرطان از خواص عسل یونجه است. به طور کلی عسل ماده ای سرشار از آنتی اکسیدان‌های طبیعی است و از آن به عنوان دارویی برای امراض مختلف یاد می‌شود.  


نحوه تولید و مشخصات عسل یونجه

عسل یونجه، حاصل فرآوری شهد گل‌های یونجه توسط زنبور عسل است. گیاه یونجه در کشو ما در استان‌های اصفهان، قم و استان مرکزی در مزارع بزرگ وجود دارد که علاوه بر سایر مصارف دارویی و صنایع غذایی، از این گیاه در تولید عسل استفاده می‌شود.

زمان برداشت عسل یونجه از اوایل خرداد تا اواسط شهریور است و افرادی که مصرف این عسل را در برنامه‌ غذایی خود بگنجانند، می‌توانند از خواص درمانی و شفابخش این عسل و خواص دارویی گیاه یونجه بهره ببرند.

عسل تهیه شده از گلهای یونجه در صورتی که عسل خالص و در اصطلاح تک گل باشد، زرد مایل به سبز روشن است و در صورتی که خالص نباشد، به دلیل اینکه در همسایگی غالب مزاع یونجه، گیاه خارشتر نیز وجود دارد و زنبورها از شهد هر دو گیاه استفاده میکنند، رنگ عسل قرمز خواهد بود که در حقیقت مخلوطی از عسل یونجه و عسل خارشتر خواهد بود. 


مضرات عسل یونجه (موارد احتیاطی و منع مصرف)

با وجود گسترده بودن خواص عسل طبیعی، استفاده از هر نوع عسل برای درمان بیماری‌ها بایستی با مشورت پزشک متخصص صورت گیرد، همچنین مصرف عسل یونجه برای بیماران دیابتی و کودکان زیر یکسال ممنوع است. در مورد استفاده از عسل یونجه، توجه داشته باشید در صورت داشتن هر گونه حساسیت به گیاه یونجه یا گرده و شهد این گیاه، در مصرف آن احتیاط کنید.


منبع: سایت ستاره